Po - Pi: 7:00 - 16:00Sobota: 7:00 - 12:00

Spať na akcie

Ploché strechy kedysi a dnes. V čom je rozdiel?

Ploché strechy boli ešte nedávno strašiakom nielen majiteľov domov, ale aj stavbárov. Mýty o zatekajúcich a nekvalitných strechách sú však už minulosťou. Vďaka technologickému pokroku a kvalite materiálov sa z plochých striech stalo ideálne moderné riešenie, ktoré dokonale dopĺňa Vašu stavbu.

Ploché strechy kedysi.

V minulosti bol najviac používaným materiálom na hydroizoláciu striech spomínaných objektov asfaltovaný pás. Na tých strechách, kde je dodnes, už však väčšinou neplní svoju funkciu.

Viacerí si určite pamätajú na hydroizolačný materiál s názvom „IPA“. Názory naň sú rôzne. Aj preto je vhodné pripomenúť, že z prevratného materiálu v hydroizolovaní sa časom stala nočná mora nejedného investora.

Neskôr bol asfalt, z ktorého sa pásy pôvodne vyrábali, zdokonalený a oxidovaný asfalt (s obmedzenými vlastnosťami z hľadiska teplotného použitia a opracovania) bol vďaka výsledkom výskumu nahradený modifikovanou verziou.

Dnes používané asfaltové pásy sú neporovnateľne kvalitnejšie ako pôvodné. Umožňujú lepšie opracovanie zložitejších detailov. Sú využiteľné aj v náročných klimatických podmienkach.

Plochá strecha, ktorá zateká? To je minulosť!

Na plochých strechách veľa zla narobil nesprávny, nedostačujúci alebo chybný hydroizolačný materiál. Používali sa len asfaltové lepenky s asfaltovými nátermi.

Dnes ich vytláčajú PVC fólie. Medzi súčasnými asfaltovými pásmi sú značné rozdiely, predovšetkým v materiálovej skladbe. Vyrábajú sa z oxidovaného alebo modifikovaného bitúmenu. Tie prvé majú teplotné rozhranie od 0° do 70 °C, pri nulovej teplote praskajú a pri teplote nad 70 °C sa roztečú.

Modifikované asfaltové pásy majú teplotné rozhranie od -25° až do +100 °C, sú značne mrazuodolné a tiež s lepšou teplotnou stabilitou v letných dňoch. Dôležitá je ich nosná vložka, ktorá má byť nenasiakavá a nepodliehajúca hnilobe.

Nová strecha s novými materiálmi.

V súčasnosti sa na strechách domov objavujú hydroizolácie v podobe PVC fólií napr. Bauder prírodných polyolefínových fólií alebo modifikovaných asfaltovaných pásov taktiež od Baudru, ktoré majú, na rozdiel od svojich oxidovaných predchodcov, lepšie teplotné aj technické vlastnosti.

Masívne používané PVC sa postupne nahrádza efektívnejším, spoľahlivejším a ekologickejším materiálom FPO (flexibilný polyolefín).

Výberu plochej strechy sa už naozaj nemusíte báť, ale je dôležité myslieť na to, že jej realizáciu musíte zveriť skutočným odborníkom. Ak máte otázky, pokojne nás kontaktujte.

Cenová ponuka