Všeobecne platí, že životnosť každej strechy sa pohybuje v rozmedzí 15-20 rokov v závislosti od použitých materiálov. Ak sa vaša strecha blíži k tomuto veku, nie je zlým nápadom požiadať profesionálneho pokrývača o zhodnotenie vašej strechy a strešného systému. Ak po vykonaní kontroly bude potrebné vykonať realizáciu novej strechy, na výber máte 2 možnosti – inštaláciu novej strešnej krytiny bez búrania celého strešného systému alebo druhou možnosťou je úplne nahradenie starého strešného systému novým.

CENA/NÁKLADY:

Cena materiálu zohráva dôležitú úlohu pri rekonštrukcii každej strechy, no zvážené musia byť aj iné faktory ovplyvňujúce celkovú cenu. Jedným z faktorov je súčasný stav vašej strechy. Staré materiály musia byť odstránené a ak si aj nosná konštrukcia vyžaduje opravu, je potrebné vynaložiť viac peňazí. Tvar strechy je ďalším z faktorov. Sedlová strecha s minimálnym počtom komínov, vetracích potrubí a iných prvkov si vyžaduje jednoduchšie strešné práce. Naopak, dom s väčším počtom komínov, pretínajúcich sa strešných liniek, vežičkami, strešnými oknami alebo inými prvkami si vyžadujú zložitejšie strešné práce.

MATERIÁL

Nie všetky strešné materiály môžu byť použité na každý typ striech. Je potrebné zvážiť niekoľko skutočností a následne konzultovať s projektantom na vhodnom zvolení materiálov pre vašu strechu, či už plochú, alebo šikmú.

K dispozícii máme na výber zo širokej palety dostupných materiálov:

  1. Betónová krytina
  2. Pálená krytina
  3. Plechová krytina
  4. Asfaltové šindle
  5. PVC pásy
  6. Asfaltové pásy

ŠTÝL

Príjazdová cesta, trávnik či vchodové dvere zaujmú na prvý pohľad a strecha nie je výnimkou. Dobre vyzerajúca strecha prispieva k celkovému vzhľadu celého domu. Ak uvažujete o realizácii novej strechy, k dispozícii máte celý sortiment farieb a vzorov, takže vaša strecha môže byť trvácna a zároveň môže zvýšiť aj príťažlivosť vášho domova. Je len na vás, ktorý typ najlepšie vyhovuje vášmu architektonickému štýlu.

FARBA

Podobne ako štýl, aj farba zohráva dôležitú úlohu pri výbere novej strechy. Správne sfarbenie vašej strechy prispeje k celkovému vzhľadu a navyše spolu s okolím vytvorí harmonický a elegantný vzhľad. Všeobecne platí, že ak je veľká časť vašej strechy viditeľná z ulice, je lepšie, ak ju stlmíte neutrálnymi farbami. V prípade, že je váš dom z tehál alebo kameňa, určite sa vyhnite vzorom na strechy.

TRVANLIVOSŤ

Rozhodne bude pri výbere správnej strešnej krytiny zohrávať úlohu okrem štýlu a farby aj trvanlivosť, ktorá zaručí pekný vzhľad strechy po celú dobu jej životnosti. Jedným zo spôsobov je výber kvalitnej značky materiálov, ktorý zaručí dlhodobú trvanlivosť a ochráni strechu pred poveternostnými a extrémnymi teplotami. Okrem kvalitnej značky je dôležitá aj záruka poskytovaná výrobcom.

Ak potrebujete pomoc, obráťte sa na profesionálov, ktorí disponujú veľkým množstvom odborných znalostí a určite vám v prípade potreby poradia.