Staviate alebo opravujete strechu, plot, drevenicu? Určite chcete aby vám vydržala čo najdlhšie v kondícii, bez dier po drevokaznom hmyze, bez nevzhľadného zafarbenia od plesní či sa nestala živnou pôdou pre huby...

V dnešnej dobe kyslých dažďov, emisií a rôznych iných splodín modernej doby ktoré vplývajú na zdravotný stav našich lesov je takmer isté že zakúpené drevo na stavbu strechy nebude v 100%nej kondícii. Tzn. je menej odolné voči napadnutiu spomínanými biotickými škodcami. Čo s tým aby sme drevo dokázali účinne brániť proti napadnutiu a zabránili tak jeho devastácii a škodám následne vzniknutým? Veď investícia do strechy je nemalá a určite chceme mať strechu nad hlavou v poriadku bez strachu že nám na ňu spadne. Taktiež nechceme žiť v prostredí plnom plesní a alergií z toho plynúcich...

Firma Stachema Bratislava a.s. má vo svojej ponuke radu prípravkov Lignofix ktorá slúži na ochranu dreva pred napadnutím plesňami, hubami a drevokazným hmyzom. Prípravok Lignofix E Profi je koncentrát ktorý svojim zložením pôsobí ako prevencia proti spomenutým škodcom. Ide o impregnát ktorý sa riedi vodou tak že z jedného kilogramu prípravku dokážeme ošetriť až 50m2 plochy.

Ak potrebujete ošetriť menšie plochy na to výborne poslúži Lignofix Efekt ktorý po nariedení opäť vodou dokáže ošetriť 25m2 z jedného kilogramu impregnátu.

V oboch prípadoch ide o preventívnu ochranu. Čo ale keď opravujeme starú strechu kedy niektoré časti krovu sú napadnuté drevokazným hmyzom? To či je drevo napadnuté hmyzom rozoznáme podľa dier (výletových otvorov) v ňom a typickým znakom je aj drevená ,,múčka“ pod týmito dierami ktorú tam zanechala žerúca larva. V tom prípade siahnite po účinnej impregnácii určenej na likvidáciu hmyzu – Lignofix I Profi. Prípravok po nariedení dokáže ošetriť až 50m2 plochy a úspešne zahubí hmyz nachádzajúci sa v dreve a zároveň preventívne ošetrené drevo chráni pred jeho opätovným napadnutím. Prípravok sa vyrába aj v balení s rozprašovačom ktorý je určený na priame ošetrenie bez riedenia na malé plochy.

Všetky spomenuté prípravky sa dajú aplikovať striekaním pomocou záhradného postrekovača, natieraním, valčekovaním. Práca s nimi je jednoduchá a nevyžaduje si žiadne odborné znalosti a zručnosti.

Doteraz sme hovorili o stavebnom rezive, ale čo nábytok, či ozdobné predmety z dreva, sošky? Hmyz si s radosťou pochutná aj na týchto predmetoch... Najmä ak ide o cenný starožitný nábytok, odporúčame použiť prípravok Lignofix I Profi. Ide o prípravok proti drevokaznému hmyzu ktorý odporúčame v prípade použitia na starý nábytok riediť v liehu a nie vode. Voda v prípade starého nábytku drevo ,,rozsuší“ a tým vznikne množstvo nevzhľadných trhlín. Pri liehu k rozsušeniu dreva nedochádza a tak po použití tohto prípravku sa môžete tešiť aj naďalej zo vzácneho kusu nábytku skrášľujúceho vaše obývacie priestory.   

 

Zdroj: Stachema